Blue Highways II: Guy Clark

Gisteren gaf ik op de BroomLOG de line up van het Blue Highways festival.
In de komende afleveringen zal ik een aantal artiesten bespreken:
In deze aflevering komt Guy Clark aan bod.

Guy ClarkGuy Clark is een singer-songwriter die zijn liedjes met grote vakbekwaamheid en zorgvuldigheid schept. Langzaam en met oog voor detail, heeft hij een grote en indrukwekkende collectie van tijdloze nummers gemaakt. Ondanks het feit dat hij weinig commerciele successen op zijn naam heeft staan is hij een grote inspiratiebron voor andere artiesten.

Clark is geboren in Monahans (Texas), waar hij werd opgevoed door zijn oma. Veel van zijn songs gaan over de tijd dat hij opgroeide bij zijn oma.

De eerste liedjes die Clark leerde waren Spaans georiënteerd. Toen hij later verhuisde naar Houston, kwam hij in aanraking met Townes van Zandt en de blues-artiesten Lightnin'Hopkins en Mance Lipscomb. Hij werd in die tijd beïnvloed door folk, country en blues.

In de late jaren 60 verhuisde Clark naar San Fransico en Los Angeles. Begin jaren zeventig toog hij naar Nashville, waar hij een contract tekende bij RCA. Zijn eerste album, Old No. 1, verscheen in 1975. In die tijd werd hij één van de meest veel belovende songwriters in de country-scene.

In 1976 nam Clark nog een album op vooor RCA, Texas Cookin', om daarna over te stappen naar Warner Bros. Van de volgende 3 albums die hij maakte, uitgegeven tussen 1978 and 1983 verschenen 3 nummers in de Top 100.
Midden jaren 80 werden veel van zijn nummers uitgebracht door andere country-sterren zoals Johnny Cash, David Allen Coe, Ricky Skaggs , George Strait, Vince Gill, and the Highwaymen.

Clark zijn volgende plaat kwam uit in 1988, Old Friends, via Sugar Hill.
Daarna veranderde hij weer van label, deze keer naar Asylum, waar zijn album Boats to Build in 1992 werd uitgegeven, in de "American Explorer series".
Zijn achtste album, Dublin Blues, kwam uit in 1995. Cold Dog Soup volgde in 1999.
Zijn laatste cd verscheen in 2002 bij Sugarhill Records, The Dark.
Meer over zijn werk kun je lezen op zijn website: http://guyclark.com.
Muziek luisteren kan via Echotunes.com

Reacties

Populaire posts