Historisch Dordrecht

Nu woon ik al bijna 25 jaar in Zuid Holland, maar Dordrecht zag ik alleen maar vanuit de auto, richting België, of vanuit de trein. Om 2019 goed te beginnen dus eindelijk maar eens de stap gezet en met de waterbus vanuit Rotterdam afgezakt naar deze stad aan de Merwede. De waterbus ligt aan de voet van de Erasmusbrug en vaart in een klein uur naar Dordrecht.


Onderweg zie de iconische bruggen (Willemsbrug) van Rotjeknor en kun je b.v. uitstappen bij Kinderdijk.


In Dordrecht aangekomen opent de stad zich aan de Merwede. De stad ligt er prachtig, omgeven door water en aan de overkant de andere Drechtsteden. Drecht staat trouwens voor doorwaadbare plaats.Dordrecht zelf is een prachtige stad van grote historische betekenis. De opstand tegen Spanje kreeg hier vorm, door de erkenning van Willem I als stadhouder in 1572. In Dordrecht vond ook de Synode van Dordrecht van 1618 tot 1619 plaats. Iets met remonstranten en contraremonstranten. De rekkelijken en preciezen. De geschiedenislessen van 40 jaar geleden kwamen in alle heftigheid weer terug.
Dordrecht is ook de stad van Johan en Cornelis de Witt. De eerste was raadspensionaris van het gewest Holland en beiden zijn later in Den Haag gruwelijk vermoord. Ik loop nog bijna dagelijks over het plaats delict.


Hieronder staan nog wat foto's van mijn bezoek aan Dordt. Loop vooral eens langs die prachtige binnenhavens en bezoek enkele musea. Het is echt de moeite waard.  En wil je er een nachtje overnachten, dan is Villa Augustus the place to be, heb ik uit vertrouwde bron vernomen.Reacties

  1. Gaaf Bart - mooi verhaal en schitterende foto's! En wat een TOP-idee om eens een keer de Waterbus te nemen naar Dordrecht. Staat nu op de to-do-list.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

BroomLog op Instagram